Varför äter hundar gräs?
May 20, 2020

Varför äter hundar gräs?

By Försäkringhund.se

Hundar älskar att äta gräs och vissa gör det till och med dagligen. Lyckligtvis menar de flesta experter att detta inte är något att oroa sig för. Så varför vill de då så hemskt gärna äta gräs?

”Allätare är vi allihopa”

Hundar, till skillnad från katter, är inte karnivorer. Men, de är inte precis omnivorer heller. I tiotusentals år har dessa allätare ätit vad som helst de kommer över, så länge de har tillfredsställt deras basala dietkrav.

Den moderna hunden skiljer sig här från sina förfäder; delvis på grund av evolution och domesticering. Hundens förfäder åt oftast upp hela sitt byte, inklusive maginnehållet på växtätande djur. Dagens hundar letar istället efter växter som en alternativ näringskälla. Vanligtvis är de på jakt efter gräs (eftersom det oftast är lättast att komma över), men vildhundar äter också ofta frukt och bär.

Hundar kan alltså finna sin näring i ett stort urval av plantbaserad mat, men detta förklarar inte varför hundar vanligen kastar upp efter att ha ätit gräs.

”Allätare är vi allihopa”

När magen krånglar

Om hunden lider av en uppblåst eller krånglande mage kommer den försöka att finna en lösning. För många hundar verkar gräs vara en sådan. När de äter gräs kittlar grässtråna halsen och magen och det är denna känslan som kan få hunden att kräkas – särskilt om de sväljer grässtråna hela utan att tugga dem först.

Även om hundar vanligtvis inte betar gräs likt kossor är det inte ovanligt att de äter lite gräs, tuggar stråna lite och sväljer utan att kasta upp. Detta kan bero på att de helt enkelt tycker om smaken, eller att de vill addera lite fiber och grovfoder till sin vanliga mat.

Nödvändigt näringsinnehåll

Oavsett anledning till din hunds gräsätande menar experter att det inte finns någon fara i att låta hunden äta. Det är faktiskt så att gräs innehåller essentiella näringsämnen som din hund kan behöva, även om den vanligtvis äter fullvärdigt foder. Om du märker att din hund gärna äter gräs eller andra små gröna plantor kan du testa att addera naturliga örter eller kokade grönsaker i deras mat. Hundar är inte särskilt kräsna med maten, men är oftast inte alltför glada för råa grönsaker. De är nästan som stora håriga småbarn.

Sammanfattningsvis är alltså gräsätande ingenting att oroa sig efter. Det du ska vara vaksam på är ett plötsligt behov för att tugga gräs, då detta kan vara ett tecken på att din hund försöker själv-medicinera på grund av att den inte mår bra. Här kan det vara en god idé att kontakta din veterinär.

Om din hund gärna äter lite gräs med jämna mellanrum, försök undvika gräs som är behandlat med insektsbesprutning, gödning, eller andra kemikalier som kan vara giftig för din hund.